Nyitóoldal GYIK-rovat | Hasznos linkek | Könyvespolc | Keresés:

"Ciki a cigi" Általános iskolai megelőzési program

1-2 osztály / 3-5 osztály / 6-10 osztály

 


A statisztikai adatok szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása de a rendszeres cigarettázás kialakulása is egyre fiatalabb életkorban következik be. Az óvodából az általános iskolába került gyermeket a felsőbb osztályos tanulók miatt, fokozottabban érik azok a hatások, amelyek a dohányzást követendő példaként állítják be.
Az egyik legfontosabb célja egy dohányzás megelőzési programnak, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra.

Az iskolai program az óvodai program során megalapozott ismeretátadást, illetve attitűdformálást eredményező impulzus további biztosítására, valamint az életkori sajátosságoknak megfelelő szemléletformálásra törekszik tanórai keretek között, illetve tanórákon kívül.

Céljai is megegyeznek az országban évek óta több száz óvodában sikerrel futó óvodai program célkitűzéseivel:

 • A 6-10 éves életkornak megfelelő szintű információk átadása a dohányzás egészségkárosító hatásairól.
 • A passzív dohányzás kényszere elleni tudatos és aktív fellepés kialakítása.
 • A cseresznyés szimbólum jelentésének megértetése a gyermekekkel.

Az iskolai élet megkezdése alapvető változásokat hoz a kisgyermek életébe, megváltozik a napirendje, nagyon sok új ismeretet, készséget, szokást, stb. kell elsajátítania. Amellett, hogy a tanulás elsődleges szerephez jut a gyermek életében, továbbra is nagyon fontos szerepet kap a játék, illetve a játszva tanulás.

A dohányzás megelőzési programmal az életkornak megfelelő szinten, játékos formában szeretnénk formálni a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjét. A másik fontos szempont a program kidolgozásánál az volt, hogy az írni, olvasni, számolni tanuló kisgyermek amúgy is szoros iskolai napirendjét ne terheljük további, tanrendbe illesztett foglalkozással. Az OEFI szakemberei ezért egy olyan látványban figyelemfelkeltő, és interaktivitásban témaorientáló eszközt alkottak, amely az órák közötti szünetekben, és a délutáni szabadidőben is használható. Ez az eszköz a hordozható érintőképernyős számítógép (HÉSZ).

Két megjelenésében eltérő típusú és részben eltérő célcsoporthoz szóló szoftvert tartalmazó HÉSZ áll rendelkezésre jelenleg.

I. Csak az 1-2 osztályba járó gyermekek részére kifejlesztett játékszoftvert tartalmazó HÉSZ.

A szoftver segítségével 5 különböző színes, érdekes játékkal lehet játszani: kirakós, kifestő, párkereső, fogócska, interaktív rajzfilm. Az egyes játékok kiválasztása és a játék egyszerûen a képernyő adott pontjának megérintésével történik.

A gyermekekhez a szoftver három módon juthat el.

 1. LETÖLTHETŐ
  Erről a honlapról letölthető a szoftver.
 2. CD-ROM
  Másik lehetőségként, CD-ROM formájában az általános iskolák térítésmentesen igényelhetik az online regisztrációt követően. Évente egy alkalommal az Oktatási Minisztériumtól kapott lista alapján az iskoláknak körlevelet küldünk ami tartalmazza a felhasználó nevüket és a jelszót. A körlevelet csak E-mail címmel rendelkező intézményekhez áll módunkban eljuttatni.
 3. HÉSZ
  Az ilyen típusú HÉSZ-ből 2009-ben összesen 6 db áll rendelkezésre. Célpopulációhoz való eljuttatásában az ÁNTSZ regionális és kistérségi egészségfejlesztési osztályai kiemelt jelentőségűek, a kihelyezést náluk lehet igényelni (elérhetőségek).

 

 

II. Kicsiknek (5-8 éves) tiniknek (9-14 éves) és nagyoknak (15-20 éves) ajánlott szoftvereket is tartalmazó érintőképernyős hordozható számítógép (HÉSZ).

Az ilyen típusú HÉSZ-ből 2009-ben összesen 5 db áll rendelkezésre.

A beleépített szoftver segítségével a Ciki a cigi honlap (www.cikiacigi.hu) teljes tartalma elérhető.
Az általános iskola 1-2. osztályos tanulói számára elsősorban a Kicsiknek szóló rész ajánlott, ahol még az olvasni nem tudó gyermekek is jól tájékozódhatnak a színező, kirakós és egyéb játékok, képek, animációk, hangos mesék témához illő világában. Az egyes játékok kiválasztása és a játék egyszerűen a képernyő adott pontjának megérintésével történik.

 

Modellkísérlet
Az első hordozható érintőképernyős számítógépet 1-2 osztályba járó gyermekeknek szóló szoftverrel 2001. decemberében 4 általános iskolában teszteltük, modellkísérleti jelleggel.

A sikeres modellkísérlet után bebizonyosodott, hogy a gyerekek szívesen játszottak az érdekes, figyelemfelkeltő folyosói újdonsággal, érdeklődéssel fordultak a téma felé, a pedagógusok és a szülők hozzáállása is pozitív volt. Az érintőképernyős HÉSZ-ből jelenleg összesen 11 db áll rendelkezésre. Célpopulációhoz való eljuttatásában az ÁNTSZ regionális és kistérségi egészségfejlesztési osztályai kiemelt jelentőségűek, a kihelyezést náluk lehet igényelni (elérhetőségek).

A játékok kiválóan alkalmasak arra, hogy 6-10 éves korú gyermekek megismerjék a cseresznyés szimbólumot és megértsék jelentését, pozitív képet alkossanak a nemdohányzó életmódról.

HÉSZ jelenleg összesen 11 db áll rendelkezésre. Célpopulációhoz való eljuttatásában az ÁNTSZ regionális és kistérségi egészségfejlesztési osztályai kiemelt jelentőségűek, a kihelyezést náluk lehet igényelni (elérhetőségek).

 Letölthető játékszoftver »

"Dohányzás Megelőzési Játék 5-10 Éves Korú Gyermekek Részére" (tömörítve, 162 MB !)
TELEPÍTÉSI INFORMÁCIÓ: Készítsünk egy könyvtárat és töltsük le a "jatekszoftver.ace" fájlt. Kattintsunk kétszer a "jatekszoftver.ace" fájlra ami automatikusan kicsomagolja önmagát a könyvtárba.
A ikonra kattintva indulhat a játék! Jó szórakozást!

A játékszoftverrel már rendelkező iskolákat kérjük, hogy a tapasztalataikat küldjék el részünkre:
letölthető kérdőív.

 

Terv a külföldi elterjesztésre
Mivel a CD-ROM magyarul és angolul is tartalmazza a szoftvert így nincs akadálya a külföldi szakemberek számára is bemutatni a programot.

Evaluáció
A játékszoftvert és a HÉSZ-t az Országos Közoktatási Intézet tudományos munkatársa Hamrák Anna véleményezte és az iskolákban történő elterjesztését javasolta.

 Letölthető pdf dokumentum »

Hamrák Anna: Vélemény az Iskolai Dohányzás Megelőzési Projekt-ről
(6 oldal, 168 K)


 Letölthető játékszoftver »

"Dohányzás Megelőzési Interaktív Számítógépes Játék 5-10 Éves Korú Gyermekek Részére" (tömörítve, 162 MB !)


 Letölthető dokumentum »

Dohányzás vagy Egészség - 15 kérdés. Toto játék 1. (2005)
Dohányzás vagy Egészség - 15 kérdés. Toto játék megoldással 2. (2004)


 Elérhetőségek:
  Szakmai kapcsolattartó:
Demjén Tibor
vezető
Dohányzás Fókuszpont
OEFI
1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. III em. 308.
Tel:+36 1 312 5020, Fax:+36 1 428 8228
E-mail:
az oldal elejére

honlaptérkép | impresszum